Logotyp Curie

Fisk

Fisken som försöksdjur lämpar sig särskilt väl inom forskning som handlar om miljön och miljögifter, men den är viktig inom annan forskning också, inte minst den medicinska. Om man kan använda fisk i stället för andra försöksdjur är det ofta både billigare och bättre.

Zebrafiskar i akvarier matas av en robot.

Zebrafiskar vid Karolinska institutet matas av robot.

Fisk fungerar bra i forskning

En liten fisk är lättare att hantera än ett större däggdjur. Den förökar sig rikligare och mycket snabbare. Ett händelseförlopp som tar flera veckor i en mus sker på några dygn i en fisk.

Zebrafisken har många fördelar

Zebrafisken är lämplig för studier inom utvecklingsbiologi, det vill säga hur embryon utvecklas till vuxna individer. Det är en fördel att zebrafiskens foster utvecklas utanför honans kropp och att äggen är genomskinliga. De är lätta att titta på i mikroskop.

Genom att slå av och på enskilda gener hos ett fiskembryo kan forskarna se vad som förändras i utvecklingsprocessen. Sedan prövar de om kunskapen kan tillämpas på människor. På det här sättet har man till exempel kunnat kartlägga hur ögats näthinna blir till. Zebrafisken har visat vilka gener det är som styr utvecklingen av stavar och tappar i våra ögon.

Zebrafisken är en tropisk sötvattenfisk som härstammar från Ganges i Indien. Den är lätt att föda upp och sköta och därför är den i dag ett vanligt försöksdjur. Den har ersatt större och mer komplexa djur i olika forskningsprojekt. I intervjun med forskaren Jonas von Hofsten kan du läsa om hur viktig zebrafisken har kommit att bli vid Umeå universitet. Där spelar zebrafiskens embryon en viktig roll i forskningen om olika muskelsjukdomar, men också inom den forskning som där bedrivs om cancer.

De första zebrafiskarna med främmande gener, så kallade transgena individer, skapades 2002.

Tiotusentals vetenskapliga artiklar där zebrafisken figurerar publiceras varje år.
Miljöforskare studerar bland annat vad som händer med fisk som utsätts för läkemedel eller kemikalier i vattnet. För detta ändamål används bland annat öring.

Storspigg

Ett annat vanligt så kallat modelldjur (det är ett annat ord för försöksdjur) är storspigg. Den lever vilt i Sverige i både söt- och saltvatten. Den är tålig och utför bland annat sitt parningsbeteende på samma sätt i ett akvarium som i ett vattendrag ute i naturen. Det gör att den är bra att studera i forskningssyfte.

Person i vit rock med håv vid akvarium

Fisklaboratorium vid Göteborgs universitet

https://djurforsok.info/905.html

Om zebrafisk

Danio rerio är det vetenskapliga namnet på zebrafisken. Den kan bli upp till åtta centimeter lång. En zebrafiskhona kan lägga 200 till 500 ägg i veckan.