Logotyp Curie

Hon lever med värk och hoppas på forskningen

Kajsa lever med värk. Hon ser det som självklart att kroniskt sjuka gör sina röster hörda i debatten kring djurförsök.

– Att det nu finns nya, effektiva mediciner för bland annat min sjukdom visar ju att försöken inte görs ”i onödan”, säger Kajsa som har lidit av ledgångsreumatism sedan hon var barn.

Om du träffar Kajsa på jobbet eller när hon leker med sina två barn är chansen stor att du uppfattar henne som vilken frisk tjej som helst. Men faktum är att hon lider av en svår kronisk sjukdom: ledgångsreumatism – en folksjukdom som inte bara ger ledstelhet och smärta utan också djup trötthet när den härjar som värst.

Bra dagar, dåliga dagar

Idag jobbar Kajsa halvtid som socionom. För det mesta orkar hon med den dubbla rollen som yrkeskvinna och småbarnsmamma, förutsatt att programmet lämnar plats för vila och rörelseträning. Jobbigast brukar det vara på morgnarna eftersom det tar någon timme att övervinna stelheten i kroppen.

Men det kommer också perioder då allt måste vänta eftersom orken bara inte finns där. Ett annat hinder är hennes dåliga höfter – den ena blev så nedsliten av sjukdomen att den fick bytas ut mot en protes.

– Vissa dagar har jag mer ont än andra, kanske haltar och går dåligt för att en höft gör så ont. Småsaker som att öppna burkar, bära matkassar och kliva i och ur bilen är ofta bekymmer.

Intresserad av forskning

Kajsa följer forskningen om ledgångsreumatism – dels genom medierna, dels med hjälp från sina läkare och Reumatikerförbundet.

– Det känns som att min kropp är sliten och viss smärta och trötthet kanske jag måste dras med, men jag hoppas att framtidens mediciner ännu bättre kan stoppa skov, kanske till och med bota sjukdomen och bygga upp skadade leder? Det är i alla fall en trygghet att veta att forskningen kring sjukdomen går framåt.

Djurförsök är motiverade

När det gäller användningen av djurförsök inom forskning har hon sin uppfattning klar: hon anser att det är motiverat.

Jag är djurvän och är emot djurförsök för att framställa kosmetika och liknande. Jag hoppas att djuren får ha det så bra som möjligt under tiden de är försöksdjur. Men jag är glad att möjligheten att forska på djur finns.

Kajsa avslutar med en reflektion:

– Kanske ska man vara glad att det finns så många människor som vill kämpa för djurens rätt, men ibland kan jag önska att de kämpade lika högljutt, eller ännu mer, för alla barn som far illa runt omkring oss hela tiden. Men det är socialarbetaren i mig som tänker så.

https://djurforsok.info/1227.html

Ledgångsreumatism och skov

Vid ledgångsreumatism börjar immunsystemet, som normalt sett bekämpar främmande organismer i kroppen, reagera mot kroppens egna leder. Ett så kallat skov innebär att en återkommande eller kronisk sjukdom flammar upp och symtomen förvärras under en tid; detta är typiskt för bland annat ledgångsreumatism.