Logotyp Curie

Kemikalier testas allt oftare utan djurförsök

Toxikologi är läran om gifter och om hur giftiga olika ämnen och produkter är. Hur påverkas människor, djur och miljö? Inom det här området utvecklas nu snabbt nya metoder som kan ersätta djurtester, till exempel celltester och datormodeller.

Elin Törnqvist är forskare och veterinär med lång erfarenhet av 3R, det vill säga principen att ersätta djurförsök, minska antalet använda djur och reducera djurens lidande när djurförsöken inte går att ersätta.

– Det finns ett stort politiskt tryck på att utveckla metoder enligt 3R, säger hon och fortsätter:

Jag tror att vi i framtiden helt kan sluta med djurförsök för att testa om ett ämne är giftigt.

Olika typer av tester på celler har tillsammans med datormodeller allt mer kunnat ersätta djurförsök i studier om hur giftiga olika ämnen och kemikalier är. De nya metoderna öppnar dessutom upp för att skräddarsy testmetoder som, jämfört med djurförsök, är mer relevanta för hur människor påverkas. De nya metoderna skapar också större möjlighet för storskaliga tester där inte bara enskilda ämnen testas varför sig, utan det blir även möjligt att studera påverkan av blandningar och hur olika ämnen beter sig vid olika koncentrationer.

I EU:s kemikalielagstiftning, REACH, framgår att djurförsök endast ska användas som en sista utväg när ett ämne inte kan riskbedömas på annat sätt.

Där är vi inte ännu.

Det finns fortfarande inga utvärderade och godkända metoder för att testa alla typer av risker utan att använda djurförsök. Framför allt inte när det gäller långvarig exponering och när det finns risk för påverkan på reproduktionen, hormonstörande effekter och fosterskador. Då krävs fortfarande djurförsök.

Viktigt att de djurförsök som krävs är skonsamma

När djurförsök är nödvändiga ska dock så få djur som möjligt användas. Deras lidande ska också i största möjliga utsträckning minskas. Det kan ske genom smärtlindring eller genom noggrann övervakning av djuren så att de kan avlivas så tidigt som möjligt när de mår dåligt.

Även när man vill undersöka risken för biverkningar av läkemedel har cell- och datormodeller blivit viktiga redskap i läkemedelsutvecklarnas verktygslådor. Resultatet är att antalet djurförsök blir allt färre i den här branschen, och i vissa fall behövs de inte alls: läkemedelskandidater som redan i cell- och datormodeller identifieras ha för stora risker kan sorteras bort tidigt.

– De senaste åren har det skett en explosionsartad utveckling av nya testmetoder, säger Elin Törnqvist.

Några exempel på alternativa metoder:

  • Man kan studera kemikaliers molekylstruktur och jämföra med kända kemikalier för att förutsäga giftighet och på vilket sätt.
  • Man kan skapa datorprogram för analys och jämförelse av data från ämnen med känd giftighet för att kunna jämföra och göra riskanalyser av ämnen med okända egenskaper.
  • Man kan analysera prover från människor som utsatts för gifter av misstag eller vid olyckor.

https://djurforsok.info/1023.html