Logotyp Curie

Får man testa smink på djur?

Vi får ofta frågor om smink och tester på djur. Svaren är inte alltid helt enkla att ge. Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren:

Förbjudet i EU

Det är förbjudet att testa kosmetika och hygienprodukter på djur samt att sälja djurtestat smink i hela EU. Det finns nu godkända testmetoder som utgår från odlade hudceller.

  • År 2004 förbjöds tester av smink på djur inom EU. Men det var fortfarande tillåtet att testa ingredienser som ingår i kosmetikaprodukter på djur.
  • År 2009 förbjöds även tester av enskilda ingredienser. Men det var fortfarande tillåtet att göra tester kring bland annat allergi, cancer och fosterskador om det saknades alternativa metoder.
  • År 2013 förbjuds alla tester, även de som var undantag 2009.

Förbudet gäller kosmetika och hygienprodukter. Det innebär att många vanliga produkter som tandkräm, tvål och schampo också omfattas.

Det finns nu godkända test som utgår från odlade hudceller. Därför är hudirritationstester på djur numera förbjudna.

Ingenting. Förbudet att sälja smink som testats på djur gäller bara för nya produkter. Företagen kan fortfarande använda data från djurförsök som gjordes innan det blev förbjudet för att visa att ingredienserna i nya produkter är säkra.

Förbudet mot att testa smink på djur gäller också smink som importeras från länder utanför EU. Företagen måste kunna visa att produkterna är ofarliga vid normal användning för att få sälja dem. De måste kunna redogöra för vilka tester som har gjorts av ingredienserna, oavsett var i världen testerna har utförts.

https://djurforsok.info/1239.html