Logotyp Curie
Minigris blir kliad på ryggen.

Minigris. Foto: Göteborgs universitet.

Grisar visar tidigt om de inte trivs

Grisar som inte trivs biter andra grisar i svansen. Forskare har kommit fram till att grisar som inte trivs ändrar sitt ätbeteende så tidigt som nio veckor innan de börjar bitas. Den kunskapen gör att grisbönder tidigt kan agera för att hindra att grisar far illa.

Möjligt att agera tidigt

Ett problem i svinstallar, där grisarna hålls, är när grisar biter varandra i svansen. Det gör de för att de inte kunnat anpassa sig till miljön i stallet och beter sig därför onormalt. Grisar biter inte varandra i svansen om de mår bra. Både skadade grisar, som kanske fått en infektion i såret som spridit sig till ryggraden, och grisbonden, som kanske inte får betalt för grisar som inte är friska, förlorar på det onormala beteendet.

Då är det bättre att agera innan en gris börjar bita de andra. Djurförsök visar att grisar ändrar sitt ätbeteende så tidigt som nio veckor innan de börjar bitas. Den kunskapen kan bonden använda för att se varningstecken i tid och hjälpa dem som mår dåligt.

https://djurforsok.info/966.html

Grisar i forskningen

2021 användes 1 403 grisar i djurförsök i Sverige enligt statistik från Jordbruksverket. Detta enligt EU:s definition av vad som är djurförsök. (2018 användes 1 579 grisar i djurförsök i Sverige.)