De flesta accepterar djurförsök
Majoriteten av svenskarna accepterar djurförsök, och acceptansen ökar när frågorna om djurförsök nyanseras och fördjupas. Det visar en undersökning som Vetenskapsrådet låtit opinionsföretaget Ipsos göra under hösten 2024.
Drygt 1 000 personer svarade på frågorna i undersökningen. Alla var 16 år eller äldre och utvalda för att spegla den vuxna befolkningen i Sverige.
54 procent av de tillfrågade accepterar djurförsök i medicinsk forskning. Den siffran har inte förändrats sedan den här typen av undersökning gjordes senast, 2018.
Däremot har de som varken vill säga ja eller nej till djurförsök, utan svarar ”det beror på”, blivit fler under senare år. 24 procent svarade ”det beror på” 2018, i dag svarar 31 procent av de tillfrågade på det viset.
Och frågar man dem som först säger ”nej” om det finns något sammanhang där de ändå tycker att det kan vara acceptabelt att använda djurförsök svarar nästan hälften av dem ”ja”.
Bara 12 procent menar att djurförsök alltid är oacceptabla, och det är en minskning med fyra procentenheter sedan 2018.
Hög och stabil acceptans för djurförsök
Sammantaget kan man säga att acceptansen för djurförsök är väldigt hög och stabil i Sverige, och att den verkar öka när den som tillfrågas måste resonera mer med sig själv innan han eller hon svarar på mer sammansatta och komplicerade frågor.
Ett exempel på en sådan fråga är den här: ”Enligt lag måste alla mediciner som används på människor testas på djur. Skulle du vara villig att ta bort denna fas och använda en medicin som inte är testad på ett djur först?
På den frågan svarar 45 procent ”nej”, 29 procent ”det beror på” medan 9 procent är osäkra. 17 procent svarar ”ja”.
Andra saker som man kan se i undersökningen som gjordes under hösten 2024 är att äldre personer (de som är över 30 år) accepterar djurförsök i större utsträckning än yngre, likaså är män mer accepterande än kvinnor. Ju längre utbildning man har, desto troligare är det också att man har en ökad förståelse för att djurförsök kan vara nödvändiga.
Fåtal som har djupare kunskap
6 procent av de tillfrågade tror till exempel att djurförsök fortfarande används vid framställning av smink och andra skönhetsprodukter, men inom EU är det olagligt sedan tjugo år tillbaka. (2004 förbjöds djurförsök för kosmetiska slutprodukter och 2009 förbjöds djurförsök när det gällde kosmetiska ingredienser.) Och att djurförsök var viktiga i framställningen av vaccin under covid 19-pandemin känner bara varannan person i undersökningen till.
67 procent har svarat att de har ett stort eller ganska stort förtroende för att forskare följer de lagar och regler som gäller för djurskydd. Det är ungefär samma siffra som i undersökningen 2018.
58 procent säger att de inte vet vart de ska vända sig om de har frågor om djurförsök.
– Det är en överraskande hög siffra, säger Madeleine Durbeej-Hjalt, huvudsekreterare för ämnesområdet medicin och hälsa på Vetenskapsrådet. Den är dessutom högre än för sex år sedan.
Slutsatsen är att myndigheter och lärosäten måste bli bättre på att berätta och informera om djurförsök.
Vetenskapsrådet genomför återkommande attitydundersökningar för att ta reda på vilken inställning allmänheten har till djurförsök. Undersökningen hösten 2024 är en uppföljning av undersökningar som gjordes 2008 och 2018. Frågorna är samma för att undersökningarna ska kunna jämföras med varandra. 2024 har ett antal nya frågor lagts till.
Både 2024 och 2018 var det företaget Ipsos som genomgörde undersökningen på uppdrag av Vetenskapsrådet.
https://djurforsok.info/1208.html